Nederlands English Deutsch Espanol
Home  // Dr. Schüsslers Celzouttherapie   

Dr. Schüsslers Celzouttherapie

Celzouten hebben als 'gezondheidsproduct ' tot doel het instand houden en/of bevorderen van een goede gezondheid. Onder een goede gezondheid wordt verstaan: een vitale gezondheid zonder klachten.

Dr. W. Schüssler (1821-1898) ontdekte tijdens zijn werk als biochemicus de twaalf celzouten. Als hij het lichaam van iemand die zojuist was gestorven cremeerde en daarna de as analyseerde, bestond de as uit nog maar twaalf ingrediënten, de 12 celzouten. Wanneer de ziektegeschiedenis van de overledene bekend was, onderzocht hij of dit van invloed was op de samenstelling van de celzouten. Zo ontdekte Schüssler een verband tussen de klachten waaraan iemand leed en het feit dat een of meerdere celzouten in de as niet of nauwelijks aanwezig waren.

In Nederland werken nu 500 natuurgeneeskundigen met de celzouttherapie van Dr. Schüssler.

Wat zijn celzouten?

Ze bestaan uit specifiek negatief en positief geladen bestanddelen, genaamd ionen. Deze ionen zijn de dragers van de elektrische lichaamsenergie en bepalen vele lichaamsfuncties, zoals de spieractiviteit en de zenuwfunctie.

Afhankelijk van de elektrische ladingsverhoudingen binnen en buiten de cellen, vormen enkelvoudige mineralen door biochemie minerale verbindingen, ofwel celzouten.
Uit de enkelvoudige mineralen calcium en fosfor vormt zich bijvoorbeeld de verbinding calcium phosphoricum, in een sterke verdunning.

Tekorten aanvullen

De celzouttherapie van dr. Schüssler is erop gericht om het door overbelasting optredend tekort aan celzouten aan te vullen. Anders gezegd: indien de 12 celzouten in de juiste verhouding en op de juiste plaats in het organisme aanwezig zijn, is dit optimaal voor de gezondheid.

De stofwisseling functioneert niet goed als er een tekort aan celzouten is en een gebrekkige stofwisseling geeft overbelasting, wat op den duur aanleiding is voor klachten.
Als een ziekmakende prikkel - bijvoorbeeld verstoring van de moleculaire beweging door verzuring - een cel treft, wordt het functioneren van de cel in eerste instantie versterkt. Zo biedt de cel weerstand aan de prikkel.

Als hij hierdoor echter een deel van zijn celzouten verliest, dan is hij 'ziekelijk veranderd'. De cel is dan verzuurd door een tekort aan celzouten en vraagt om een aanvulling uit de reserves van het lichaam. Is dat niet meer mogelijk, dan is aanvulling gewenst.

Werking van de celzouten

Het betreffende celzout wordt in verdunde molecuulvorm als tablet ingenomen en moet smelten in de mond. Via het mondslijmvlies komt het in de bloedbaan en verspreidt het zich snel naar de rest van het lichaam.

Volgens Schüsslers theorie komen de celzoutmoleculen bij de zieke cellen en bewerkstelligen ze daar een grote beweeglijkheid van moleculen. Daardoor worden zuren opgelost en afgevoerd, en kunnen celvoedende moleculen uit de omgeving aangetrokken worden. Deze kunnen nu beter de zieke cel bereiken en aldaar voor herstel zorgen.
Een herstelde cel is weer zelfstandig in staat om zich van gifstoffen of andere overbodige stoffen te ontdoen. Zo stimuleren de aangevulde celzouten de natuurlijke ontgifting van het lichaam en bouwen ze de cellen weer op. In gezonde mensen zijn celzouten in verdunde vorm (/6 of /12) aanwezig. Daarom dient ieder celzout dat wordt toegediend, verdund te worden zodat het de gezonde cellen niet verstoort en toch de aanwezige verstoringen kan oplossen.

De originele celzouten zijn supplementen (gezondheidsproducten). Ondanks dat ze sterk verdund zijn, zijn het geen homeopathische middelen omdat celzouten niet worden gepotentieerd (geschud). Als lichaamseigen stoffen vormen de celzouten een risicovrije therapie, zonder bijwerkingen. Verwerkt in een huidgel zijn de celzouten uitwendig bruikbaar; via de huid bereiken de celzouten eveneens de bloedbaan.

Astro-biochemie

Uit onderzoeken is gebleken dat de aanleg voor disbalans van de celzouten een astrologische bepaling heeft. Op basis van de geboortedatum is eenvoudig te bepalen welke celzouten voor een persoon relevant zijn. Zo kan men zelfstandig de algemene conditie en vitaliteit versterken.

Celzouten kunnen naast reguliere of alternatieve medicatie worden toegepast. Stel uw arts of therapeut echter wel op de hoogte van het gebruik van uw aanvulling met celzouten.
Extra effect is te verwachten in combinatie met een gepast voedingsadvies.


© 2024 Healthy Balance Almere | Disclaimer | Powered by Streamless 8.0.0